Δημοσιεύματα

09/10/05

Κεντρική σελίδα
Προσωπικές πληροφορίες
Δημοσιεύματα
Αγαπημένα
Συλλογή φωτογραφιών
Άρθρα μου
ΠΟΙΗΜΑΤΑ

 

ΕΛΕΝΗ ΤΖΗΚΑ

«Σσσ…μας ακούει ο κόσμος»

                                 μυθιστόρημα

Έγραψαν για το βιβλίο:                                  Εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ

                                                                                                                      17-04-2004

…Η πορεία μιας αγροτικής οικογένειας από το τέλος του Μεσοπολέμου ως τις μέρες μας και μέσα της  χωνεμένη η νεότερη ιστορία, αντικατοπτρισμένη στο πεδίο που δοκιμάζεται περισσότερο, την ύπαιθρο.  Πέρα από το μύθο, το κείμενο λειτουργεί και ως κιβωτός εθίμων, τραγουδιών, παραμυθιών, παραδόσεων, ενώ η γραφή διαπνέεται από μια ηρεμία ευπρόσδεκτη, καρπό κατακτημένου γλωσσικού πλούτου και τεχνικής..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 4- 06-2004

Η συγγραφέας ζωντανεύει τον αγώνα για την επιβίωση μιας αγροτικής οικογένειας στα Πιέρια, με φόντο τον πόλεμο, την κατοχή, τον Εμφύλιο, τα μεταπολεμικά γεγονότα. Τα παιδιά της Μαγδαλινής, η Αθηνά, ο Χρήστος, ο Γιώργης, η Δήμητρα, η Σοφία αναμετρόνται ο καθένας ξεχωριστά με τη μοίρα τους, που είναι και η μοίρα αυτού του τόπου. Άλλος υποτάσσεται, άλλος παλεύει μέχρι τέλους κι άλλος λυγίζει μέσα στον ασφυκτικό κλοιό μιας κλειστής κοινωνίας που επιβάλει το «Σσσ…μας ακούει ο κόσμος»

30-01-2004

Το βιβλίο παρακολουθεί στιγμή προς στιγμή την ιστορία μιας αγροτικής οικογένειας στα Πιέρια, από το Μεσοπόλεμο ως τις μέρες μας. Στο βάθος του οικογενειακού κάδρου περνούν σαν σκιές ονείρου και πάθους ο Πόλεμος, η κατοχή ο Εμφύλιος… Ο κύκλος κλείνει κι όλο κλείνει η σιωπή βαριά πέφτει σε μια κλειστότατη κοινωνία που θέλει να πετάξει από πάνω της την ενοχή…

01-10-04

Πρώτο βιβλίο της φιλολόγου Ελένης Τζήκα. Γλώσσα λιτή, γραφή ρέουσα και χωρίς περιττές φλυαρίες…

 

 

18-04-2004

Η Ελένη Τζήκα παιδί μιας μεταβατικής περιόδου της δεκαετίας του ΄50 μας αφηγείται με ιδιαίτερη ευαισθησία και παρατηρητικότητα τα γεγονότα και τα αισθήματα που σφράγισαν μια κοινωνία με στοιχεία που τελικά ποτέ δε χάθηκαν. Αν και συχνά τον ξεχνάμε, αυτός ο κόσμος είναι ΄δω, λουφάζει μέσα μας και περιμένει λίγο να σηκώσουμε το μεταμοντέρνο μανίκι μας για να τον βρούμε να κρύβεται από κάτω, έτοιμος να ξεσπαθώσει και να διεκδικήσει το χώρο του στην ψυχή του σημερινού Έλληνα…

Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Σελίδα 31

…Μία συγγραφέας της νεότερης λογοτεχνικής γενιάς, η Ελένη Τζήκα, επιχείρησε με επιτυχία το πρώτο - δημοσιευμένο - λογοτεχνικό της «βήμα»,…

…Το βιβλίο είναι γεμάτο με τα ήθη, τα τραγούδια και τα παραμύθια του λαού μας, τη μεγαλοσύνη του, τη νοσταλγία, την ελπίδα, αλλά και τη μικρότητα. Κι όταν, ξενυχτώντας μαζί του, το κλείσεις, απομένεις βουβός, γιατί η ζωή μίλησε...

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ

Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 20 Απριλίου 2004, στις 8 το βράδυ, στον ΙΑΝΟ  (Αριστοτέλους 7), η Ελένη Τζήκα παρουσιάζει το μυθιστόρημά της «Σσσ… μας ακούει ο κόσμος», εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ. Θα μιλήσουν ο Χρίστος Τσολάκης, καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ο Δημήτρης Κόκκινος, εκδότης.
………………………………………………………………….


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 01/10/2004

Σσσ... μας ακούει ο κόσμος

Παρουσιάζουν ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΚΑΣ και ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΤΖΗΚΑ

Πρώτο βιβλίο της φιλολόγου Ελένης Τζήκα. Γλώσσα λιτή, γραφή ρέουσα και χωρίς περιττές φλυαρίες. Μια οικογένεια από τα Πιέρια παρακολουθεί η συγγραφέας. Την αγροτική ζωή της αλλά και τις μάχες που δίνουν τα μέλη της για επιβίωση -στα χρόνια του Μεσοπολέμου, του Πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου και στα μετεμφυλιακά. Κεντρικό πρόσωπο, η μάνα αυτής της οικογένειας, που έχει να αναθρέψει πέντε παιδιά. Και αυτά που πρέπει μετά να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους -το καθένα μόνο του αλλά και με το «βάρος» των άλλων-, που είναι και μοίρα αυτού του τόπου. Ολα αυτά μέσα στο πλαίσιο μιας κλειστής και παραδοσιακής κοινωνίας. Ηθη και έθιμα, τραγούδια και μύθοι δίνουν το χρώμα των ανθρώπων.

«Ακρίτας», σελ. 400, ευρώ 16,50

……………………………………………………………………………………

Σσσ... μας ακούει ο κόσμος

Παρουσιάζουν ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΚΑΣ και ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΤΖΗΚΑ

Το πρώτο μυθιστόρημα μιας σκληράς εργαζόμενης στη μέση εκπαίδευση, που έχει επιλέξει να ζήσει εκτός αθηναϊκών τειχών, στην Κατερίνη. Το βιβλίο παρακολουθεί στιγμή προς στιγμή την ιστορία μιας αγροτικής οικογένειας στα Πιέρια, από το Μεσοπόλεμο ώς τις μέρες μας. Στο βάθος του οικογενειακού κάδρου περνούν σαν σκιές ονείρου και πάθους ο Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, τα γεγονότα μετά τις εχθροπραξίες. Ο κύκλος κλείνει κι όλο κλείνει, η σιωπή βαριά πέφτει σε μια κλειστότατη κοινωνία που θέλει να πετάξει από πάνω της την ενοχή, καθώς η ζωή επιτάσσει την προσαρμογή στους νέους καιρούς. Η μοίρα παίζει παιχνίδια με όλους. Μόνο που κάποιοι είναι προνομιούχοι στις ριξιές.

«Ακρίτας», σελ. 400, ευρώ 16,50ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 30/01/2004

 

ΒΙΒΛΙΑ ΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2004

«Σσσ... μας ακούει ο κόσμος» (εκδόσεις «Ακρίτας») της Ελένης Τζήκα, στις 7 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου. (Πεσμαζόγλου 5).

Από τον καθηγ. του Α.Π.θ. Εφαρμ. Γλωσσολλ. Χρίστο Τσολάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΔΑΚΙΣ

 

Σσσ...ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορία μιας αγροτικής οικογένειας από την εποχή του μεσοπολέμου έως και σήμερα και παράλληλα η ιστορία της Ελλάδας, όπως περνάει και καταγράφεται μέσα από τις ζωές των ηρώων του μυθιστορήματος. Άλλος υποτάσσεται, άλλος παλεύει μέχρι τέλους κι άλλος λυγίζει μέσα στον ασφυκτικό κλοιό μιας κλειστής κοινωνίας που επιβάλλει το σσσ...μας ακούει ο κόσμος. σελ. 400 Α΄έκδ. 2003 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Ελένη Τζήκα ΣΧΗΜΑ:14Χ20,5 ΙSBN:960-328-218-9

 

Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004

- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Σελίδα 31

 

 

 

 

 

Στις 17/12 (7μμ) στη Στοά του Βιβλίου θα παρουσιαστεί το εξαιρετικό ιστορικο-λαογραφικό βιβλίο της Κατερινιώτισσας Ελένης Τζήκα «Σσσ... μας ακούει ο κόσμος» (εκδόσεις «Ακρίτας»). Για την αξία του βιβλίου θα μιλήσει ο καθηγητής της Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ, Χρίστος Τσολάκης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Χουζούρη. Να σημειώσουμε ότι ο «Ρ» παρουσίασε το βιβλίο (23/12/2003) επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο είναι γεμάτο με τα ήθη, τα τραγούδια, τα παραμύθια του λαού μας, τη μεγαλοσύνη του, τη νοσταλγία, την ελπίδα (...) Κι όταν ξενυχτώντας μαζί του, το κλείσεις, απομένεις βουβός γιατί η ζωή μίλησε...»

Μουσικοί χωρίς σύνορα.
(Λόφος Κουτσόμυλου)

Ελένη Τζήκα, Σσς...μας ακούει ο κόσμος,
εκδ. Ακρίτας
(Παρουσίαση βιβλίου. Αυλή Κλεάνθη Βαλαρούτσου

                           AΦΥΤΟΣ  2004

 

 

Εφημερίδα ΕΓΝΑΤΙΑ  22.4.04

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΄΄ΙΑΝΟ΄΄ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Ε. ΤΖΗΚΑ

΄΄Σσσ… μας ακούει ο κόσμος΄΄

Γράφει ο

Δανιήλ Παπαδανιήλ

 

΄΄Αρχόντισσα της γλώσσας΄΄ χαρακτήρισε τη συγγραφέα του βιβλίου ΄΄Σσσ… μας ακούει ο κόσμος΄΄ Ελένη Τζήκα, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Χρίστος Τσολάκης, στη διάρκεια της παρουσίασής του η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο πατάρι του κεντρικού ΄΄Ιανού΄΄ και στην οποία ήταν κύριος ομιλητής.

΄΄Σπάνια έχει κανείς την τύχη να απολαύσει τέτοιο λόγο και τέτοιο ήθος. Ο λόγος της είναι κλασικά λιτός, της δόθηκε η χάρη να μιλήσει απλά, όμως η χάρη αυτή δεν δίνεται στον καθένα…΄΄, τόνισε ο Χρίστος Τσολάκης και υπογράμμισε ότι ΄΄είναι ένα μυθιστόρημα με έντονο ανθρωπιστικό νόημα. Διαποτίζεται κυριολεκτικά από τη λαϊκή δημιουργία. Είναι γεμάτο παροιμίες… που ζουν στο στόμα του λαού μας και συνωστίζονται στη άκρη της πέννας της. Είχε την τύχη να γεννηθεί στη Μηλιά κι΄ όχι στο ΄Κολωνάκι΄ γι΄ αυτό και ο πλούτος του ιδιωματικού λόγου των Πιερίων΄΄.

Καταιγιστικός στο λόγο του ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., είχε μόνο εγκώμια για το βιβλίο της Ελένης Τζήκα και εκθείασε πάμπολλες φορές τόσο την ίδια όσο και το μυθιστόρημά της για να καταλήξει: ΄΄Φωνάξτε τα παιδιά του Δία να σπείρουν τη στάχτη που απέμεινε, να φυτρώσουν άνθρωποι και πολιτισμός. Η Τζήκα αυτό έκανε, έσπειρε λίγο στάχτη και φύτρωσε! Την ευχαριστούμε΄΄. Πρόκειται για ένα κείμενο βαθιά λογοτεχνικό, απέριττο, χωρίς φτιασίδια, κατάσπαρτο από ήθη, έθιμα, τραγούδια, παραμύθια, μεγαλοσύνη και μικρότητα, νοσταλγία και ελπίδα. Και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από τις εκδόσεις ΄΄Ακρίτας΄΄ οι οποίες το κυκλοφόρησαν. ΄΄Όταν, ξενυχτώντας μαζί του, το κλείσεις, απομένεις βουβός, γιατί η ζωή μίλησε…΄΄.

Παρών στο πάνελ ο εκδότης Δημήτρης Κόκκινος και φυσικά η συγγραφέας η οποία υπογράμμισε το γεγονός ότι χωρίς την στήριξη και παρότρυνση του Χρίστου Τσολάκη δεν θα τολμούσε να βγάλει αυτό το βιβλίο. ΄΄Όλα αυτά που ειπώθηκαν, δεν κατάλαβα ότι ήταν για μένα΄΄, είπε. Εγώ απλά πήρα το μολύβι κι΄ άρχισα να γράφω΄΄ και εστιάζοντας στα λεχθέντα από τον καθηγητή, τόνισε: ΄΄Η ομορφιά είναι μέσα του, δεν είναι στο δικό μου βιβλίο΄΄.

 Ελένη Τζήκα γεννήθηκε στην Κάτω Μηλιά Πιερίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Κατερίνη το 1975 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.. Από μικρή ηλικία έγραφε στίχους που δημοσιεύτηκαν σε νεανικά περιοδικά της εποχής. Αργότερα έγραφε άρθρα σε τοπικές εφημερίδες, κυρίως σχετικά με τη λαογραφία του τόπου της. Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και το Μακεδονικό Συγκρότημα, τραγούδησε δημοτικά τραγούδια της περιοχής της. Από το 1976 ζει στην Κατερίνη και εργάζεται ως καθηγήτρια, με εξαίρεση μια πενταετία που αποσπάστηκε και δίδαξε σε σχολείο στη Γερμανία.

       ----------------------------------------------------------------------------------------

 

Απογευματινή 29.4.04

Στα λαϊκά παραμύθια βρίσκεις την αλήθεια

Ένα βιβλίο που «μιλάει την αλήθεια» για τη ζωή στο χωριό, την κατάσπαρτη από ήθη, έθιμα, τραγούδια και παραμύθια. Ο λόγος για το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Τζήκα, με τίτλο «Σσσ… μας ακούει ο κόσμος» από τις εκδόσεις «Ακρίτας»,παρουσίασε η συγγραφές στο κατάμεστο πατάρι του «Ιανού».

Για το βιβλίο μίλησαν ο εκδότης Δημήτρης Κόκκινος και ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Χρήστος Τσολάκης.

Ο Δημήτρης Κόκκινος αναφέρθηκε στο κοινό του όραμα με τη συγγραφέα: την ανακάλυψη διαχρονικών και σύγχρονων στοιχείων της παραδόσεως που επιτυγχάνει μέσα από το βιβλίο της.

Το νέο της μυθιστόρημα αποτελεί μία καταγραφή ατομικών και κοινωνικών καταστάσεων, ένα ξεχείλισμα ψυχής για σχέσεις ανθρώπινες  και αληθινές, που πάει να κλέψει ο σύγχρονος πολιτισμός. Ο Χρήστος Τσολάκης είπε χαρακτηριστικά πως το βιβλίο προσφέρει πολλά ερεθίσματα: ιστορικά, κοινωνικά, βιογραφικά λαογραφικά και παιδαγωγικά.

Πρόκειται για τετρακόσιες σελίδες σε εικαστική γλώσσα και διδακτικό φιλτραρισμένο λόγο, που διαβάζονται πολύ ευχάριστα από τον αναγνώστη.

Η γλώσσα των μύθων

 

«Η συγγραφέας θήλασε τη γλώσσα των μύθων, των θρύλων και των παραδόσεων, γι΄ αυτό και παροιμίες, γνωμικά, παραμύθια που ζουν στο στόμα του λαού μας χίλια χρόνια συνωστίζονται τώρα στην πένα της» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Με τη σεμνότητα που τη διακρίνει, η Ελένη Τζήκα πρόσθεσε απλώς πως αυτό το βιβλίο ήταν για εκείνη μια εμπειρία πολύ αυθόρμητη και αληθινή.

 

Από τον Σ.Σ.

----------------------------------------------------------------------------

Ελεύθερος Τύπος 25,26.12.04

         ΒΙΒΛΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΗΣ ΧΡ0ΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Μας ακούνε...

Βιβλίο με πλούσιο λαογραφικό περιεχόμενο

Ένα μυθιστόρημα που Πέρα από τα πάθη των ηρώων του μας μεταφέρει μια πλούσια λαογραφική μαρτυρία της περιοχής των Πιερίων, υπογράφει η Ελένη Τζήκα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ακρίτας».

Τέλος δεκαετίας του ‘30. Σε ένα χωριό στους πρόποδες των Πιερίων. Οι απόηχοι της Τουρκοκρατίας βούιζαν ακόμη στ’ αφτιά των μεγαλύτερων. Τα τραγούδια των ληστών αντηχούσαν πάνω στα βουνό:

«Γιαγκούλα μ. που με ξεχείμασες το φετεινό Χειμώνα;».

Η συγγραφεύς Ελένη Τζήκα παρακολουθεί την πορεία μιας αγροτικής οικογένειας από το τέλος του μεσοπολέμου έως τις μέρες μας. Ζωντανεύει τον αγώνα για την επιβίωσή της με φόντο τον πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τα μεταπολεμικά γεγονότα. Τα παιδιά της Μαγδαληνής, η Αθηνά, ο Χρήστος, ο Γιώργης, τι Δήμητρα, η Σοφία, αναμετριούνται — Ό καθένας ξεχωριστά — με τη μοίρα τους, που είναι και η μοίρα αυτού του τόπου. Άλλος υποτάσσεται, άλλος παλεύει μέχρι τέλους και άλλος λυγίζει μέσα στον ασφυκτικό κλοιό μιας κλειστής κοινωνίας που επιβάλλει το «Σσσ... μας ακούει ο κόσμος».

Ερωτήματα όπως: ποιος χαλκεύει τα μοίρα μας, ως ποιο σημείο τη φτιάχνουμε και από πού αρχίζει το αναπόφευκτο; Πόσοι ζουν πλαστές ζωές και πόσοι έχουν τη δύναμη να σπάσουν τα δεσμά χωρίς να σπάσουν και τα μούτρα τους; Ποια είναι η κατάληξη των «καλών παιδιών» που έμαθαν να μη δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους άλλους; Αυτά τα ερωτήματα διαγράφονται μέσο από τη ζωή αληθινών ηρώων αυτού του συναρπαστικού βιβλίου. Ένα κείμενο βαθιά λογοτεχνικό, απέριττο, χωρίς φτιασίδια, κατάσπαρτο από ήθη, έθιμα, τραγούδια, παραμύθια, μεγαλοσύνη και μικρότατα, νοσταλγία και ελπίδα. Κι όταν, ξενυχτώντας μαζί του, το κλείσεις, απομένεις βουβός, γιατί η ζωή μίλησε. Ελένη Τζήκα

 

Τα πιερικά Γράμματα στην Αθήνα

 

Την Παρασκευή στις 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα η πιερική λογοτεχνία προσωποποιημένη στο  μυθιστόρημα της Ελένης Τζήκα «Σσσ… μας ακούει ο κόσμος» έκανε δυναμικά την εμφάνισή της στην Αθήνα.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου, περίπου 300 λάτρεις της Λογοτεχνίας, υποψιασμένοι περί την Τέχνην, παρακολούθησαν μια σεμνή τελετή, θα έλεγα, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για παρουσίαση βιβλίου.

Απευθυνόμενος σε φιλολόγους, δασκάλους, ψυχολόγους, συγγραφείς (Νένα Πάτρα, Παύλος Τζήκας, Ιουλία Λιάλιου) ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς, στην ευρωβουλευτίνα Μανωλάκου Διαμάντω και στον βουλευτή Πιερίας Παπαγεωργίου Θανάση, ο εκδότης του Ακρίτα Δημήτριος  Κόκκινος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με την Ελένη Τζήκα.

Συγκίνηση και δάκρυα προκάλεσε ο πρώτος δάσκαλος της συγγραφέως Μιχάλης Σκούλος, καθώς ανάστησε μνήμες της 10ετίας του 60 από τη ζωή του σχολείου στα χωριά των Πιερίων, σαν να γύριζε σελίδες παλιού άλμπουμ. Εξήρε την εξυπνάδα και την επιμέλεια της παλιάς του μαθήτριας, που πρώιμα είχε διαγνώσει, μέσα στις συνθήκες του μετεμφυλιακού κλίματος. Ευχαρίστησε θερμά για την ευγνώμονα ενέργεια της Τζήκα να του αφιερώσει το πρώτο της βιβλίο. Ήταν, είπε, η μεγαλύτερη τιμή που δέχτηκε στη ζωή του ως εκπαιδευτικός.

Κατάνυξη και σιγή σπουδαστηρίου επικράτησε, όταν ο σαγηνευτικός πανεπιστημιακός δάσκαλος της Γλώσσας Χρίστος Τσολάκης μίλησε για τη λαογραφική, γλωσσολογική και λογοτεχνική σημασία του μυθιστορήματος.

Με τη μοναδική -θείο δώρο- τέχνη του ν΄ αγγίζει τις ψυχές των ακροατών, να μαγεύει και να γοητεύει ο ιεραπόστολος της Επιστήμης (έτσι τον χαρακτήρισαν πρόσφατα τα ΝΕΑ με την ευκαιρία της τίμησής του από την   ΕΣΗΕ Μ-Θ) καθήλωσε αυτό το ενημερωμένο και ψαγμένο κοινό και νόμιζες πως μαθητούδια μαγεμένα παρακολουθούν τον εμπνευσμένο πρώτο τους δάσκαλο.

Δυο μικρά δείγματα του λόγου του:

…Σπάνια έχει κανείς την τύχη να απολαύσει τέτοιο λόγο και τέτοιο ήθος. Λόγος καθηλωτικός, ζυγιασμένος, αρμονισμένος. Τίποτε δεν περισσεύει. Τίποτε δεν λείπει. Αν θελήσεις κάτι να αφαιρέσεις ή κάτι να προσθέσεις, θα κλονίσεις τη μαθηματική του ισορροπία. Στοιχεί στο λόγο της λαϊκής δημιουργίας. Κλασικά λιτός.

«Φωνάξτε τα παιδιά του Δία και της Μνημοσύνης να μαζέψουν τη στάχτη και να τη σπείρουν. Έχει σπέρματα ζωής και αναγέννησης αυτή η στάχτη», λέει ένας ποιητής από τα Πιέρια. Αν τη σπείρουμε όλοι μαζί, τα παιδιά κι εμείς, θα φυτρώσουν άνθρωποι και πολιτισμός. Και μας χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ άνθρωποι και πολιτισμός.

Η απαλή και καθαρή φωνή της Μαρίας Χουζούρη, δημοσιογράφου, ζωντάνεψε αποσπάσματα απ΄ το έργο».

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανέβηκε στο βήμα και με αφορμή τον εμπνευσμένο λόγο της παρουσίασης εξήρε την προσωπικότητα του μεγάλου δασκάλου Χρίστου Τσολάκη και της συγγραφέως, ως συγχωριανός της. «Ο Χρίστος Τσολάκης και η Ελένη Τζήκα τιμούν την Πιερία», είπε. Ο λόγος του ζεστός, νοσταλγικός, αναφερόμενος σε μια εποχή δύσκολη κι ωστόσο ωραία, βρήκε θερμούς αποδέκτες και προκάλεσε κολακευτικά σχόλια. «Κοίτα, τι παιδιά βγάζουν κάποια χωριά που ούτε ξέρουμε την ύπαρξή τους»!

Τέλος η συγγραφέας εμφανώς συγκινημένη, που εκτός των άλλων, ήρθαν να την τιμήσουν συμφοιτήτριές της (ακόμα κι από την Κω), που είχε να δει τριάντα χρόνια, μίλησε λίγο και είπε πολλά. «Σπάνια ακροατήριο τιμά τόσο τους ομιλητές, όπως εσείς σήμερα... Χωρίς την ηθική στήριξη του κ. Τσολάκη το έργο μου δεν θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας». 

Αυτή η μυσταγωγία ζωντάνεψε στη μνήμη μου σκηνές από την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Τζήκα, την άνοιξη, στη Θεσσαλονίκη. Κατάμεστη και τότε η αίθουσα του Ιανού, εκλεκτό το ακροατήριο κι ένας ανεπανάληπτος Χρίστος Τσολάκης να κρατά άναυδους μικρούς και μεγάλους, φοιτητές και επιστήμονες, δημοσιογράφους και συγγραφείς.

Τις επόμενες μέρες διαβάσαμε στα Νέα, στην Εγνατία, στη Μακεδονία, στην Απογευματινή… πολύ κολακευτικά σχόλια για τον παρουσιαστή, τη συγγραφέα και το βιβλίο της. «…Το νέο της μυθιστόρημα αποτελεί μία καταγραφή κοινωνικών καταστάσεων, ένα ξεχείλισμα ψυχής για σχέσεις ανθρώπινες και αληθινές, που πάει να κλέψει ο σύγχρονος  πολιτισμός..

. Πρόκειται για τετρακόσιες σελίδες σε εικαστική γλώσσα και διδακτικό φιλτραρισμένο λόγο, που διαβάζονται πολύ ευχάριστα από τον αναγνώστη…»Απογευματινή 29/4/2004

«Αρχόντισσα της γλώσσας» χαρακτήρισε την συγγραφέα του βιβλίου «Σσσ… μας ακούει ο κόσμος» Ελένη Τζήκα ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρίστος Τσολάκης… Εγνατία 22/4/2004 Δανιήλ Παπαδανιήλ

 

 

 

 

Ιωάννα Σφυρή

  δικαστικός

    Γαλάτσι

     Αθήνα

 

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΒΕΡΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Κεντρική σελίδα | Προσωπικές πληροφορίες | Δημοσιεύματα | Αγαπημένα | Συλλογή φωτογραφιών | Άρθρα μου | ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας09/10/05