ΡΕΜΑΤΑ
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ]

 

 

  •   ΠΟΤΑΜΟΣ  ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ.

    Είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στην Πιερία κι έχει τις εκβολές του,στον θερμαικό κόλπο,  νότια της Κατερίνης .

    Στο Μαυρονέρι ενώνονται τα νερά αρκετών ρεμάτων της περιοχής

    Απ’ το όρος  Τίταρος (περιοχή Αγίου Δημητρίου ) καθώς και από τον Όλυμπο έχει τις πηγές του ο ποταμός Ίταμος τον οποίο οι περίοικοι ονομάζουν και Μαυρονέρι , επειδή τα νερά του θολώνουν από μαύρο καστανόχωμα γιατί στην περιοχή υπάρχει δάσος καστανιάς. Ακόμη το σκούρο χρώμα του ,μπορεί να οφείλεται σε χαλίκια από σκούρα πετρώματα .

         Στην πορεία του δημιουργεί φαράγγι δέκα χιλιομέτρων.Είναι τα λεγόμενα  στενά της Πέτρας.

    Μετά το φαράγγι ενώνεται με άλλα μικρότερα ποτάμια: ένα που πηγάζει από την περιοχή της Μόρνας  (Μορνώτικος) κι ένα από τη Βρύα (Μπριαζιώτικος)

     Πριν την Νέα Έφεσο ενώνεται με τον ποταμό Πέλεκα.

    Το Μαυρονέρι στο τμήμα πριν την ένωση του με τον Πέλεκα, συναντάται και με άλλες ονομασίες κατά το πέρασμα των χρόνων: Στην αρχαιότητα ονομάζεται Αίσων και Μίτυς, στους μέσους χρόνους ποτάμι της Πέτρας και Φίδαρης και στην Τουρκοκρατία karasy =Μαυρονέρι.

                     Πολλές φορές , κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες το ποτάμι δεν έχει καθόλου νερό ,λόγω τόσο της ξηρασίας, όσο  και της χρήσης του νερού στην άρδευση.

     

    Καραγιάννη Βάσω Ε  τάξη 

    Πηγές

     Αναγνωστόπουλος Παν (Αρχαία ολυμπική Πιερία)

      Παρασκευόπουλος Κοσμάς (Πιερία η γη  της επαγγελίας)

     Παπαθανασίου Ευάγγελος (ΣΠΗ: Συμβολή στην ιστορία ενός χωριού- πρακτικά 2ου επιστημονικού  συνεδρίου, έκδοση ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ  )

 

  • Ουρλιάς

Ένα  ποτάμι  στο Δίον  όπου  σύμφωνα  με το μύθο οι  γυναίκες ξέπλυναν τα χέρια τους απ’ το αίμα του λυράρη τραγουδιστή Ορφέα τον οποίο δολοφόνησαν.

            Για να διασχίσει κανείς το φαράγγι θα πρέπει να πάρει το μονοπάτι που ξεκινάει από τη θέση Βελή, στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πολύ κοντά στο Δίον. Μετά απ’ αυτήν τη διαδρομή, σε λίγες ώρες θα φτάσει στη θέση Κορομηλιά σε υψόμετρο 950μ. Τα πυκνά δάση, οι λιμνούλες και οι μικροί καταρράχτες εντυπωσιάζουν. Υπάρχει μια καταπληκτική διαδρομή 10 περίπου χιλιομέτρων, με υπέροχη θέα προς τα  χωριά του Δήμου και τη θάλασσα, συνεχίζοντας με το αυτοκίνητο ως την Κορομηλιά. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει για την Πετρόστρουγκα και τις κορφές του Ολύμπου.

            Ο Ουρλιάς ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο, τα βουητά του νερού. Το όνομά του παλιά ήταν Ελικών. Απ’ αυτόν τον ποταμό έχουν γίνει πάρα πολλές καταστροφές. Επίσης μερικές πηγές του είναι η Κλεφτόβρυση και τα Καλαμάκια.

            Κοντά στον Ουρλιά  ζούσε ο Γιανκούλας ο αρχιληστής μαζί με τους άλλους ληστές. Αφού ο Γιανκούλας είδε ένα κακό όνειρο ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

-         Καλημέρα παιδιά. Να σας πω το όνειρο που είδα.

-         Τι όνειρο είδες, του είπαν οι άλλοι.

-         Τι είδα εψές ορέ παιδιά, εδώ στην Κλεφτοβρυσούλα. Καλόγερος με σφράγισε στα στήθια μου μια βούλα. Δε μου αρέσει ρε παιδιά το όνειρο που είδα.

-         Πώς το ‘ξηγάς εσύ ορέ, Μπαμπάνη Λεωνίδα, που δε σ’αρέσει  το αρνί και είσαι αρνιθοφάγος κι απηδάς τις λαγκαδιές σαν αγενάτος τράγος ;

-         Τον αδερφό μου ρώτησε, τον Πάνο τον Μπαμπάνη τρία καρβέλια κι ένα αρνί τρεις  μπούκιες που το κάνει.

                Ο Ουρλιάς είναι ένα πολύ ωραίο ποτάμι που τραβάει την προσοχή των ανθρώπων.

 

Από τις μαθήτριες Καλλιόπη Γκρίνια και την Αναστασία Τερεσένκο.

 

 

 

  • Βαφύρας ή χειλοπόταμος

Ο  Βαφύρας  η  αλλιώς  Χειλοπόταμος είναι  ποταμός που αποτελεί  συνέχεια  του  Ουρλια.  Το  ποτάμι  βγήκε  καθαρό μέσα  από την γη  αφού καθαρίστηκε από το  αίμα του Ορφέα, τον οποίο και σκότωσαν οι γυναίκες.

  • Ξηριάς

Ο ποταμός Ξηριάς  είναι  ξεροπόταμος που έχει νερό το χειμώνα και  μόνο για λίγες ώρες   μετά από καταρρακτώδη βροχή μιας και οι πηγές του βρίσκονται στην Πετρόστρουγκα (2250μ υψόμετρο),αλλά η κοίτη του διανύει σύντομη πορεία και τα νερά κατεβαίνουν ορμητικά. Αυτός  είναι  κι  ο  λόγος   που πήρε  το όνομα  αυτό.  Το  ποτάμι  ξεκινά  από  τους  πρόποδες  του Ολύμπου και κατεβαίνοντας νότια και περνώντας  κοντά  απ’τον οικισμό  Πλατανάκια       συναντά τον   Βαφύρα.  Πολύ συχνά προκαλεί ζημιές στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου

  • Πηγή κορομηλιάς

Η  τοποθεσία Κορομηλιά πήρε  το  όνομα  της  από  τα πολλά  κορόμηλα  που  υπάρχουν  εκεί.  Ο   δρόμος    που  οδηγεί  στην  Κορομηλιά  είναι   χαλικόδρομος   και  έχει  αφετηρία  το  Δίον. Ακολουθώντας  το  δρόμο  αυτό  φτάνουμε    στο εξωκλήσι  του  Αγίου  Κωνσταντίνου  και  Ελένης  και  αμέσως   μετά  ο δρόμος  κάνει  μια  μεγάλη  στροφή.  Πάνω  σε  αυτή   τη στροφή    έχει  την  αρχή  του  το  μονοπάτι   διασχίζει  την   ρεματιά  και   καταλήγει  στην  κορομηλιά. Διαδρομή   γίνεται  σε  πολύ  πυκνού  δάσος ενώ σε αρκετά  σημεία είναι κουραστικό να ανοίγεις συνεχώς δρόμο μέσα στα φυλλώματα. Πριν μερικές δεκαετίες όλες οι πλαγίες τα καλοκαίρια ήταν γεμάτες από κατοίκους της περιοχής που έβγαζαν τα ζώα στο βουνό. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα αλλά είναι λίγοι οι κάτοικοι που βγάζουν τα ζώα τους στο σημείο τους όπου πηγάζει το ρέμα λειτουργούσαν μεγάλα νεροπρίονα η υλοτόμοι της περιοχής. Έτσι  υπήρχαν πολλά μονοπάτια τα οποία όμως  σήμερα με δυσκολία διακρίνονται. Το μόνο μονοπάτι που διακρίνεται καλά σήμερα είναι αυτό που οδηγοί στη βρύση όπου οι κτηνοτρόφοι ποτίζουν τα ζώα τους όταν βρίσκονται εκεί. Η κορομηλιά έχει πλούσια βλάστηση και φημίζεται για τα κορόμηλα της από τα οποία πήρε και το όνομα της όπως αναφέραμε και πριν. Εκεί φυτρώνουν πολλά αγριολούλουδα που είναι πανέμορφα το καλοκαίρι επίσης η κορομηλιά είναι πολύ ωραία όταν ντύνεται στα άσπρα της. Δυστυχώς όμως και εδώ άφησε τα ίχνη της η φωτιά που πέρασε το καλοκαίρι του 1998. Σήμερα η κορομηλιά δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες που εντυπωσιάζονται από την βλάστηση της. Αξίζει λοιπόν κάποιος να την επισκεφτεί!!!

 

 

Ζαβαντίας Βασίλης

Λαφατζή  Κατερινα

  • ΠΗΓΗ   ΣΤΡΑΓΚΟΥ

 

Σε υψόμετρο  2000   μέτρα   συναντάμε   την  πηγή  του  Στράγκου   που  πήρε    την   ονομασία  της  επειδή  στάζει  λίγο λίγο  μέσα από ένα βράχο. Εκεί περίπου είναι και η μονή του Αγίου Διονυσίου .Επίσης υπάρχει μια σπηλιά του Ιθακήσιου ο οποίος ήταν ένας ζωγράφος που πήγαινε κάθε καλοκαίρι και ζωγράφιζε. Λίγο πιο πάνω ήταν η Πετρόστουγκα γιατί έφτιαχναν οι βοσκοί πέτρινες στρούγκες. Εκεί οι βοσκοί άρμεγαν τα πρόβατα. Πιο δίπλα είναι η τοποθεσία Σκούρτα.

Επειδή οι πηγές του Ολύμπου είναι λίγες, η πηγή αυτή ξεδιψάει τους περαστικούς. Στην πηγή μπορεί κανείς να φτάσει απ' το Δίον, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά απ' τον Άγιο Κων/νο.

Μακρής Θεόδωρος

          τάξη Ε΄